The Ultimate Guide To تغییرات شرکت

دسته‌ها: ثبت و تغییرات شرکت اگر سوالی دارید بپرسید لغو پاسخ

مطابق قانون تجارت ، کلیه تجار به استثنا کسبه جز باید چهار دفتر را تهیه نموده و مراودات تجاری خود را در آن ثبت نمایند. این چهار دفتر عبارتند از: دفتر وزنامه، دفتر کل، دفتر دارایی و دفتر کپیه.

هر شرکتی بعد از ثبت و بعد از اینکه توانست جایگاه خود را در حیطه ای که در آن فعالیت می کند گسترش دهد، نیاز به ثبت تغییراتی در شرکت خود دارد. اساسا هنگامی می توانیم به پیشرفت زیادی دست پیدا کنیم و راه های موفقیت در تجارت را آرام و پیوسته پیموده و از درجا زدن فرار کنیم که بتوانیم شرایط و حتی در بعضی موارد ضوابط کار خود را تغییر دهیم تا هر چه بیشتر به مسیر خود نزدیک تر شویم.

به عبارت دیگر می توان تعداد مشخصی به طور مثال سه نفر را نوشت یا آنرا در یک بازه تعریف نمود، مثلا اینکه تعداد اعضا بین ۲ الی ۱۰۰ نفر باشد.

_مراجعه به سامانه ی اداره ی ثبت شرکت ها به نشانی _بارگذاری مدارک و درج اطلاعات خواسته شده در سامانه ی فوق

یکی از مسائل بسیار مهمی که باید به آن توجه داشته باشید اهمیت مشورت با کارشناس امور ثبت شرکت‌ها است. بهتر است پیش از هر تغییری حتما با کارشناس ثبت مشاوره داشته باشید و نظر او را در مورد تغییر مورد نظر جویا شوید تا از بروز خسارت‌های جبران‌ناپذیر و ورد آسیب به شرکت جلوگیری کنید.

علت این مساله آن است که این تغییرات در حقوق اشخاص ثالث موثر بوده و این حق قانونی اشخاص ثالث است تا با نشر آگهی از این تغییرات check here مطلع شوند.

از این گذشته لازم است یادآوری کنیم که قبل از ورود به سامانه ثبت تغییرات شرکت‌ها بهتر است مدارک لازم برای این عملیات که در بالا به آنها اشاره کردیم را به‌صورت کامل فراهم آورده تا در حین درج اطلاعات مشکلی پیش نیاید.

گواهی نقل و انتقال (گرفتن مفاصا) از اداره دارایی در صورت تغییرات نقل و انتقال در شرکت سهامی.

طبق بخشنامه برای تأسیس و تغییرات نهادهای پولی و اعتباری از قبیل بانک‌ها، تعاونی‌های اعتباری، مؤسسات اعتباری، صرافی‌ها صندوق‌های قرض الحسنه و شرکت‌های واسپاری (لیزینگ)، اخذ مجوز از بانک مرکزی نیاز است.

در فلش سوم نیز باید شماره ثبت شرکت را وارد نمایید و نوع آگهی را تغییرات انتخاب کنید، بعد از وارد کردن این اطلاعات گزینه جستجو را کلیک نمایید .

امضاء و مهر وکالتنامه وکیل که مسئول رسیدگی و تنظیم کلیه موارد فوق می‌باشد.

شناسه ملی شرکت را وارد نمایید. در صورتی که شناسه ملی ندارید شماره ثبت را وارد کنید.

همانطور که می دانیم، ثبت تغییرات شرکت شامل موارد گوناگونی می شود که هر کدام از آن ها توضیحات خاص خود را احتیاج دارند.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *